Bjarke Ingels Group AND BARCODE ARCHITECTS
PROJECT TEAM:
Bjarke Ingels, Finn Nørkjær, Andreas Klok Pedersen Jeppe Langer Dimitrie Grigorescu, Jan Magasanik Mads Engaard Stidsen, Olly Veugelers, Liliana Cruz, Yulong Li, Dominika Trybe, Lone Fenger Albrechtsen, Anna Odulinska, Sascha Leth Rasmussen, Frederik Skou Jensen, Nina Vuga, Jean Valentiner Strandholt, Justyna Mydlak, Yu Xun Zhang, David Vega y Rojo, Hessam Dadkhah, Alex Bogdan Ritivoi, Dominika Trybe, Kirsty Badenoch, Yannick Macken, Vinish Sethi, Santtu Johannes Hyvärinen, Kirsty Badenoch, Mads Mathias Pedersen, Jonas Aarsø Larsen, Daniel Ferrara Bilesky, Helen Shuyang Chen, Gokce Naz Tercioglu, William Pattison, Keuni Park, Shengpeng Mao, Sherief Al Rifal, Luca Pileri, Anna Bertolazzi, Frederikke Faas, Filip Radu, Simone van de Wiel, Hongduo Zhou, Jagoda Helena Lintowska, Victoria Ross-Thompson, Sebastian Liszka, Brage Mæhle Hult, Martino Hutz, Dina Brændstrup, Sze Ki Wong, Kristoffer Negendahl, Christian Eugenius Kuczynski, Arielle Khosla, Andrea Angelo Suardi, Borko Nikolic, Kim Christensen, Birgitte Villadsen
Located between the dense city and the vast landscapes on the edge of Amsterdam, the new Sluishuis is shaped by its complex surroundings, at once close to large infrastructure and to small-scale urban settlements. The classical courtyard building is revitalized by two transformations; it fully embraces the idea of living on the water and appears different from every vantage point. Toward the water the block is lifted up, forming a large opening that brings water from the IJ Lake into the courtyard and brings daylight and views to the complex’s inner apartments. Toward the neighboring urban district the block steps down like a cascade of landscaped terraces, creating a natural transition from cityscape to smaller-scale, natural surroundings.

A promenade with public programs winds around the building and continues into the water, forming an archipelago of islands with houseboats, a sailing school, and floating gardens. A public passage climbs the cascading terraces of the building, serving as a small rooftop street that eventually loops onto the very top of the building to create a viewing platform over the IJ Lake. The passage will not only create a destination for visitors and neighbors, but will connect the residential units to each other and create a unique three-dimensional community between the residents of the building.

The silhouette of Sluishuis will change as one moves around the building. At one vantage point it appears as the bow of a ship that reflects the water below; at another a vertical green community that invites visitors to engage directly with it; and finally as a true urban block with street-access and city liveliness that is to be enjoyed by residents, neighbors, and the rest of Amsterdam.

You may also like

Back to Top